Lenteconcert La Primavera

DocConcert2010_la-prima-vera-084_200Op zaterdag 20 maart 2010 organiseerde Ariadne – een kleine maar enthousiaste vrouwenvereniging die evenementen organiseert voor het goede doel – een lenteconcert in onze vertrouwde Boodschapkapel . De opbrengst ging zowel naar Ter Bank Heverlee (een school voor buitengewoon onderwijs) als naar Blik op Afrika.

Het talrijk opgekomen publiek kon genieten van een mooie muzikale avond met als solisten Liebrecht Vanbeckevoort – een jonge pianovirtuoos die in 2007 laureaat was van de Koningin Elisabethwedstrijd – en Iris Luypaers , halve finaliste in 2008 van dezelfde wedstrijd .

Het programma bevatte pianowerk van de Duitse componist Robert Schumann ( 1810-1856), trouwens ook te horen op de nieuwste CD van Liebrecht Vanbeckevoort. Hij begon zelf met ‘Papillons, opus 2’, een verzameling pianostukjes die meteen de toon zette voor de avond. Nadien bracht Liebrecht samen met Iris Luypaers ‘Liederkreis, opus 39’ : een liederen-cyclus van Schumann waarmee zij beiden hun virtuositeit en complementariteit konden tonen.

Tijdens de pauze liet Walter Clippeleyr ,die de avond mooi aan mekaar praatte, een aantal leerlingen van Ter Bank aan het woord. Zij brachten eigen poëzie ten gehore,die zij voor dit concert speciaal hadden geschreven. Voor Blik op Afrika kon Fernand Rochette het doel en de activiteiten van het solidariteitsfonds onder de aandacht brengen.

Na de pauze speelde Liebrecht samen met het strijkkwartet Kryptos het pianokwintet in Es, opus 44, een zeer subtiel en romantisch werk van Schumann, dat hij opdroeg aan zijn vrouw. Hierbij konden we dit jonge strijkkwartet met veel enthousiasme aan het werk zien waarbij zij als blok tegen de piano werden uitgespeeld. De vier delen van dit kwintet stevenden doelgericht af op een finale die de bekroning vormde van dit concert.

Proficiat en dank aan Ariadne voor dit mooie initiatief. Dank ook aan de leerlingen van Ter Bank en van klas 416 van het H.-Hartinstituut voor de mooie tekeningen waarmee zij onze ‘primavera-kriebels ‘ nog hebben versterkt…

We kijken alvast uit naar een volgend lenteconcert …