Verslag missie van Erwin Van Kerschaver / Gezondheid

Zending van dr. Erwin Van Kerschaver naar de regio Kikwit RDCongo van 3 tot 21 juni 2015,  19 dagen Kikwit, 19 dagen van intense beleving en onderdompeling in de Congolese maatschappij, die toch zo verschillend is van andere Afrikaanse landen. Ook een intense nabijheid in het dagelijkse leven van zwarte zusters die zich inzetten voor de idealen van hun geloof en hun congregatie.

P1040351_02 HSK entr+®e principale
‘Meeleven’ betekende ook de klok zetten op 5 uur ’s morgens, waar ik normaal nog ettelijke uren te goed heb. Toch was het echt genieten om al om 6 uur met de zusters te ontbijten en te keuvelen, klaar om in de dagtaak te vliegen.
Mijn opdracht was duidelijk: een doorlichting maken van de medische activiteiten en vooral van de werking in de 3 ziekenhuizen van de zusters Annonciaden in de regio Kikwit.
Ik was er op voorbereid, ik had er veel over gelezen en gesproken, bouwend op mijn ervaring van 5 jaar in Haïti en zendingen in Ethiopië en Rwanda. Maar het was anders: Kongo is een land met heel spontane, opgewekte en hartelijke mensen en een land waar alles wat minder gestructureerd verloopt. De mensen zijn niet meteen te vergelijken met de meer zakelijke en gereserveerde Ethiopiërs of Rwandesen. Misschien zijn ze nog best te vergelijken met de Haïtianen, altijd opgewekt, vriendelijk en innemend.

Ik was daar niet bepaald om de zusters bij voorbaat geluk te wensen met hun werk. Ik was kritisch, stelde moeilijke en vreemde vragen, wilde zaken weten waar nooit iemand naar gevraagd had, maar ze bleven vriendelijk, behulpzaam en dankbaar. Ze gaven me het gevoel gelukkig te zijn dat het verleden en de toekomst van hun werk eens grondig in de weegschaal werd gelegd. Ik was verwonderd dat zelfs bij confronterende of zelfs pijnlijke vragen over hun medisch werk de zusters steeds met een begrijpend oor luisterden en instemmend knikten als de vaststelling klopte met de realiteit.

P1040503_02 chirurgie en construction

Ik hoop met deze zending de, zonder twijfel, heel waardevolle inzet van de zusters te hebben kunnen bevestigen, maar ook een aantal pijnpunten te hebben blootgelegd en een aantal positieve voorstellen te hebben kunnen formuleren.

Ik ben overtuigd dat ik de ogen heb zien fonkelen bij heel wat zusters in de regio Kikwit, waarvan enkelen collega zijn of paramedisch geschoold, wanneer we samen de vaststellingen, conclusies en voorstellen hebben kunnen bespreken.

Ik ben er zeker van dat deze zending een steentje heeft verlegd in de evolutie van het medisch missiewerk van de zusters. We kunnen samen uitkijken naar een mooie toekomst van hun heel zinvolle werk voor de mensen in de regio.

Erwin Van Kerschaver

korte samenvatting van de belangrijkste resultaten van Erwin zijn missie:

  • …- Met onze partners is de oprichting overeengekomen van een stuurgroep gezondheidszorg in Congo. Deze zal de activiteiten van de drie gezondheidscentra coordineren en superviseren inzake vorming, aankoop geneesmiddelen, rapportering en opvolging van de activiteiten en financieel beheer. Voor de werkgroep gezondheidszorg in Heverlee zou de  ze stuurgroep het aanspreekpunt worden.
  • … – Met de verantwoordelijken van het Hopital de Référence de Totshi een plan van aanpak uitgewerkt om het hospitaal een nieuw élan te geven. Dit behelst
   > Het opfrissen van het ziekenhuis en reorganisatie van de werkverdeling in het ziekenhuis en de buitenposten.
   > De opvang en opslag van het regenwater verbeteren.
   > De mogelijkheden onderzoeken voor het oppompen van het bronwater
  • … – Van het Hopital Pierre Jacques De Clerck in Kibangu teruggekomen met een voorstel  voor de hygiënische upgrade van de bevallingskamer.
   Ter plekke heeft Erwin ook kunnen vaststellen dat de sanitaire installaties van de materniteit en het hospitaal in opbouw zijn (GZZ14/001, GZZ14/002) en dat de werken voor aanvoer van het bronwater in voorbereiding zijn (GZZ14/010).
  • … – Voor het Hopital Secondaire de Kimbongo (HSK) heeft Erwin de aanzet gegeven om de opdracht en daarmee gepaard gaande de infrastructuur van dit gezondheidscentrum te actualiseren.
  • P1040655_02 agents Kibangu

   De medische equipe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s