Education par l’image et à l’image : Een opvoedkundig project in onze Congolese scholen én internaten. Een verslag uit Kibangu.

Dit project startte twee jaar geleden. In 2014 kwamen de opvoeders van drie verschillende Congolese internaten aankloppen voor steun. Zij waren specifiek op zoek naar audiovisuele (AV) begeleiding in verband met verschillende culturele activiteiten. Alles kaderde in het vormingsproject.

Vlaams-Brabant_Rechts_Zwart

Met de steun van de provincie Vlaams-Brabant

Vlaams Brabant ging in op de vraag en steunde extensief het Afrika Filmfestival. De voorbije maanden kreeg het project concrete vorm. Ter ondersteuning hebben we een multimediale audiokit ontworpen.  Die zit opgeborgen in een vaste flightcase op wieltjes. Er is mogelijkheid om alles aan te sluiten op vaste luidsprekers of op verplaatsbare boxen. Op deze manier is het geheel bruikbaar zowel in de klas als in grote ruimten en zelfs in open lucht. Daarenboven stellen we ook een mobiel scherm ter beschikking, software met allerlei films, en didactisch materiaal voor filmeducatie.

Begin september trokken we hiermee ter plaatste. 3 enthousiaste Boa-medewerkers, Guido, Dirk en ikzelf,  vertrokken naar Kongo, naar Kibangu. Onze opdracht was deze hardware en software ter plekke te installeren en de nodige opleiding te verzorgen. Een gemotiveerde groep opvoeders en leraren in diverse disciplines wachtten ons op om samen “kleur” te geven aan dit didactisch project. Bedoeling is de ‘éducation par et à l’image’ verder in goede banen leiden.

We ontwierpen ter plekke enkele concrete materialen en activiteiten die bruikbaar zijn binnen het internaat of tijdens de lessen. Lokale technici hielpen met de uitbouw van de AV-klas. Als afsluiting van een intense vormingsweek organiseerden we samen in open lucht een filmavond  met de internen. Een mooie start van het project!

Twee andere sites staan nog op het programma : Kingandu en Totshi. En daar berichten we u later graag uitgebreid over.

Link naar enkele fotos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s